Antifosfolipidensyndroom (APS)


Het antifosfolipidensyndroom is een auto-immuunziekte. Hierbij worden bepaalde antistoffen aangemaakt. Bij APS maakt het lichaam een hoog gehalte van antistoffen tegen fosfolipiden aan. Fosfolipiden zijn vetachtige stoffen, die belangrijk zijn voor een stevige vaatwand en een rol spelen in de bloedstolling. Bij een tekort aan deze stoffen is er een hoger risico op o.a:
- Hartinfarct.
- Herseninfarct
-Hartklepaandoeningen
- Longembolie
- Trombose
- Miskraam/zwangerschapsvergiftiging.

Bij APS kunnen vele huidafwijkingen optreden zoals het syndroom van Raynaud en zweren. Bij raynaud worden in bepaalde situaties de bloedvaten smaller waardoor je koude en verkleurde vingers en tenen krijgt.

Het lichaam hoort geen antistoffen tegen fosfolipiden te maken. Als dit toch gebeurt, wordt dit een auto-immuunziekte genoemd. Het afweersysteem richt zich tegen lichaamseigen stoffen.

De diagnose 'antifosfolipidensyndroom' wordt gesteld aan de hand van bloedonderzoek.
Hier wordt gekeken:
- of het gehalte aan antistoffen na herhaalde metingen boven een bepaalde waarde is.
- trombose aanwezig is en/of dat je trombose in het verleden hebt gehad.
- of er zwangerschapscomplicaties zijn geweest.

Aan de hand hiervan bepaald de arts of er sprake is van het antifosfolipidensyndroom.

Een aantal symptomen die voor kunnen komen bij APS zijn:
- Trombose in het been.
- Longembolie
- Herseninfarct
-Hartinfarct.
-Extreme vermoeidheid
- Soms verslechteren van nier en lever functie door stolsels in deze organen

Er is geen specifieke behandeling voor APS. Bij APS wordt het bloed dikker. Mensen met APS krijgen bloedverdunners ( antistollingsmiddelen). De meeste mensen krijgen hiervoor een lage dosis zoals acetylsalicylzuur omdat dit voldoende is. Soms zijn sterkere antistollingsmiddelen nodig zoals heparine-injecties of sintrommitis ( acenocoumarol ) . Als je dit krijgt moet je gecontroleerd worden bij de trombosedienst, dit betekend dat je om de zoveel weken of soms iedere week ( dit ligt aan je INR-waarde) bloed moet prikken bij de trombose dienst.

APS is een chronische ziekte en is (nog) niet te genezen. Deze ziekte is nog vrij nieuw en er moet dus nog veel onderzoek worden gedaan om meer te weten van de ziekte en betere behandelmethodes te ontwikkelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten